Header Salm en Kipp Nieuw 1260x115 DEF rgb

( 0 items )NIR (nabij infrarood) spectroscopie is een optische meettechniek in het spectrale bereik van 800-2500 nm. De techniek is een specifiek onderdeel van de IR spectroscopie. NIR is gebaseerd op het vibratiespectrum van de moleculaire bindingen die aanwezig zijn in een (voedingsmiddelen)monster. De chemische bindingen die aanwezig zijn in het monster leveren specifieke absorptiebanden op, waarmee het monster kan worden gekarakteriseerd op de aanwezige functionele groepen.

Er is kennis en deskundigheid vereist om een ijkingsmodel te berekenen op basis van spectrale gegevens van bekende referentiemonsters met chemometrie.
Toepassingsgebieden en beschikbaarheid toepassingen van NIR zijn het karakteriseren van voedingsmiddelenmonsters op het gehalte aan vocht, vet, eiwit en suikers, zoals lactose. Tevens is samenstellingsanalyse op het totaal aan vaste stof mogelijk, evenals detectie van versnijding en/of vervalsing. Het meten van eiwit in granen is een inmiddels populaire toepassing van NIR. Er is in de voedingsmiddelenindustrie een sterke toename in het gebruik van NIR bij kwaliteitsbeoordeling en procescontrole.

NIR spectroscopie met de juiste keuze voor de meetconfiguratie geeft een snelle meetmethode met een hoge nauwkeurigheid, waarbij de meting niet destructief is en geen of slechts een minimale monstervoorbewerking vereist is.

ZEUTEC levert verschillende modellen voor diverse applicaties en matrixen. Vele accessoires en softwarepakket maken het programma compleet.


 x 
Cart empty